LGD
LEADER 2021-2027
Działaj Lokalnie
LEADER 2014-2020
POMYK
Forum Regionalne Dziedzictwa Kulinarnego |
wtorek, 06 marca 2012 10:40 |
W dniach 2-3 marca 2012r. w Dworze Myśliwskim Ustronie w Ustroniu Wielkopolskim odbyło się Forum Regionalne Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Otwarcia i powitania gości przybyłych na forum dokonali Krzysztof Grafowski Marszałek Województwa Wielkopolskiego i Marek Beer Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego. Pierwszego dnia odbyły się specjalistyczne wykłady dla członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego z zakresu produktów regionalnych i lokalnych, aspektów sanitarnych i weterynaryjnych produkcji żywności tradycyjnej i lokalnej. Wykłady przeprowadzili Pani dr inż. Aleksandra Swulińska - Katulska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Pan Tomasz Rembowski Prezes Izby oraz Pan Andrzej Wieland z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu. W drugim dniu Forum zorganizowano warsztaty kulinarne dla restauratorów oraz właścicieli innych obiektów gastronomicznych zrzeszonych w Sieci. Warsztaty miały na celu promocję mięsa i wyrobów ze świni złotnickiej w kontekście Konkursu Złotnicka Premium organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego. Dzięki gościnności Pana Macieja Bartona oraz zaangażowaniu całego personelu zaproszeni goście mogli zapoznać się z tradycyjnymi i smacznymi wyrobami naszej regionalnej kuchni. Warto dodać, że Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego a na jego terenie istnieje Wielkopolska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego, której celem jest wskazywanie konsumentom i turystom właściwej drogi do odnalezienia lokalnej i regionalnej żywności w Europie.
|