LGD
LEADER 2021-2027
Działaj Lokalnie
LEADER 2014-2020
POMYK
VIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku |
poniedziałek, 18 sierpnia 2014 10:15 |
W dniach od 14 do 17 sierpnia 2014 roku Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Wrota Wielkopolski” wraz ze Stowarzyszeniem Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania w ramach realizacji Projektu Współpracy pn. „Dziedzictwo Południowej Wielkopolski” wzięło udział w Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu. Festiwal w Poznaniu to już ósma edycja imprezy, która z roku na rok przyciąga coraz większe rzesze mieszkańców i turystów – smakoszy. Festiwal to cztery dni licznych i różnorodnych kulinarnych atrakcji. Wśród licznych wystawców swoje kulinarne i rękodzielnicze umiejętności zaprezentowała liczna grupa osób z terenu działania LGD Wrota Wielkopolski jak i z terenu Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupy Działania.
I tak z terenu powiatu kępińskiego swoje potrawy zaprezentowali: Lucyna Mierzchała i Wiesława Majewska– Buczek, Barbara Lipińska i Małgorzata Stężała- Mroczeń, Irena Hełka i Małgorzata Jurasik- Słupia, Teresa Jerzyk i Danuta Domagała – Grębanin, Grażyna Brząkała i Krystyna Kokot – Jankowy, Halina Kosik i Krystyna Paprocka – Baranów, Longina Biały i Maria Krowicka – Perzów, Jadwiga Piszczałka , Marian Pacyna – Raków, Łucja Błażejewska, Alicja Kucharska, Stefania Wieloch, Janina Kasprzak, Krystyna Pieterwas – Łęka Opatowska, Maria Hadryś – Opatów, Monika Tomczyk i Krzysztof Tomczyk – Słupia, Grzegorz Kupczak – Mroczeń, Przetwórstwo Wędliniarstwo Firma Maryniak, Aleksandra Jokiel i Emilia Wydmuch z papierową wikliną oraz Anna Lemiesz z aniołkami z masy solnej. Na stole znalazły się między innymi takie potrawy jak: strogonoff, konfitury, szynka surowa ze świni złotnickiej, babeczki szpinakowe, rolady drobiowe, baranowskie marcepany, ciasto marchewkowe, pasztety, chleb żytni, kaczka faszerowana. Wśród licznych potraw znalazły się również produktu z lokalnej pasieki, swoje miody zaprezentowali Monika i Krzysztof Tomczyk oraz Grzegorz Kupczak. Dzięki tego typu przedsięwzięciom nasze lokalne specjały często produkowane w domowych zaciszach mają szansę zaistnieć i być docenione przez kulinarnych smakoszy. |