LGD
LEADER 2021-2027
Działaj Lokalnie
LEADER 2014-2020
POMYK
Festiwal Smaki Lasu |
poniedziałek, 11 września 2023 13:04 |
W niedzielę 10 września na terenie Dworku Myśliwskiego w Ustroniu odbył się Festiwal Smaki Lasu. Projekt współfinansowany był przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego w ramach programu Wielkopolska Odnowa Wsi. Organizatorem wydarzenia było Stowarzyszenie Wrota Wielkopolski przy współpracy z pracownikami Leśnego Zakładu Doświadczalnego w Siemianicach oraz pracownikami Dworku Myśliwskiego w Ustroniu. O godzinie 15.00 ze sceny wybrzmiał sygnał powitania i otwarcia Festiwalu nadany przez Sygnalistów Myśliwskich Zespołu Trębaczy "ARTES" działającego przy LZD Siemianice, następnie głos zabrali: Wójt Gminy Łęka Opatowska Adam Kopis, Prezes Stowarzyszenia Grzegorz Grzunka oraz Iwo Gałecki Dyrektor Leśnego Zakładu Doświadczalnego w Siemianicach, którzy przywitali wszystkich przybyłych gości oraz uczestników konkursu kulinarnego.
Program festiwalu obejmował między innymi konkurs kulinarny Smaki Lasu, do którego zgłoszono 22 dania konkursowe, pokaz kulinarny na żywo przygotowany przez uczniów Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr I w Kępnie, uczniowie przygotowali pyszne grzanki z pastą z kurkami, występy zespołów i orkiestr ludowych z terenu powiatu kępińskiego, targi produktów kulinarnych. Dodatkową atrakcją były pokazy wykonania rękodzieła na żywo w formie warsztatów wyrobu garncarstwa i kowalstwa jako dawnych zawodów wykonywanych w Trzebieniu. Ponadto podczas trwania Festiwalu wszyscy przybyli mieli okazję zobaczyć stoiska przygotowane przez Nadleśnictwa Antonin i Syców, Biuro Urządzania Lasu i Geodezji Leśnej Oddział w Brzegu oraz LZD w Siemianicach, pod których namiotami odbywały się różne gry i zabawy dla dzieci które miały formę edukacyjną związaną z lasem. Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko Stowarzyszenia Historycznego „Bataliony Obrony Narodowej” na którym można było wyrobić paszport, przymierzyć się do karabinu maszynowego, zobaczyć jak funkcjonował szpital polowy, zobaczyć jak funkcjonowało dawne przejście graniczne. Ciekawym punktem Festiwalu były prelekcja dotycząca historii Dworku Myśliwskiego w Ustroniu, prelekcja przygotowana przez Zespół Lokalnej Współpracy oraz spacer dydaktyczny po lesie pod przewodnictwem Pana Pawła Dolaty. Głównym punktem całego Festiwalu był konkurs kulinarny w kategorii Smaki Lasu, do którego należało zgłosić potrawy wykonane na bazie produktów pochodzących z lasu. Praca Jury konkursowego w składzie: przewodniczący Paweł Powroźnik kucharz i restaurator, właściciel restauracji P jak Pysznie, Szczepan Ptak skarbnik LGD Wrota Wielkopolski, Roman Malik - zastępca dyrektora LZD w Siemianicach oraz Krystyna Sikora, prezes zaprzyjaźnionej Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupy Działania rozpoczęła się o godzinie 14.00. Wśród przygotowanych potraw znalazły się między innymi takie dania jak: zupa jagodowa, zupa borowikowa, pieczeń z jelenia, gołąbki z dziczyzny, tort leśny, kasza z grzybami leśnymi, polędwica z dzika, nalewka z owoców leśnych. Jury oceniało dania pod kątem walorów smakowych, wyglądu potrawy oraz związku potrawy z lasem. Po intensywnych obradach Jury wyłoniono zwycięzców I, II, III miejsca oraz przyznało pięć wyróżnień. I miejsce za „Leśną ucztę z jelenia” otrzymało KGW w Smardzach, II miejsce za „tort leśny” otrzymała Marika Zimoch, III miejsce za „nalewkę z owoców leśnych” otrzymało KGW w Borku Mielęckim, wyróżnienia przyznano KGW w Szklarce Mielęckiej za „zupę jagodową z parowanymi kluskami” i „syrop z sosny na przeziębienie”, Janinie Rogowskiej za „gofry z dżemem z owoców leśnych”, Elżbiecie Kaweckiej firma „Eliza” za „polędwicę z dzika z sosem borowikowym w towarzystwie placków ziemniaczanych”, KGW w Osinach za „zupę borowikową”. Podczas całego festiwalu czas umilały lokalne zespoły ludowe, które w nowych odsłonach prezentowały przeróżne utwory od ludowych przyśpiewek po współczesne utwory, na scenie zaprezentowali się: Zespołu Trębaczy "ARTES" działający przy LZD w Siemianicach, Chór Uniwersytetu Trzeciego Wieku, Zespół Dźwięki Nadziei, Zespół Ludowy Bralinianki, Młodzieżowa Orkiestra Dęta ze Słupi pod Kępnem, Zespół Harmonia, Zespół Perzowianie, Zespół Ludowy Słupianie oraz Zespół Laskowianie. Wszystkim występującym serdecznie dziękujemy za wspólnie spędzony czas i życzymy sukcesów na scenie. |