LGD
LEADER 2021-2027
Działaj Lokalnie
LEADER 2014-2020
POMYK
Oś Leader 2007-2013
Inicjatywy promujące LGD
Realizacje projektów
VI Festiwal Produktu Lokalnego |
poniedziałek, 22 września 2014 10:09 |
W niedzielę 21 września po raz szósty w Dworku w Ustroniu koło Opatowa odbył się Festiwal Produktu Lokalnego. Przedsięwzięcie współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Funkcjonowanie lokalnej grupy działania nabywanie umiejętności i aktywizacja osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Organizatorem jak co roku było Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Wrota Wielkopolski”. Wzorem poprzednich edycji Festiwal obejmował: konkurs kulinarny, konkurs rękodzieła, pokaz kulinarny na żywo, targ produktu lokalnego i regionalnego oraz konkurs ubijania piany z białek dla włodarzy gmin powiatu kępińskiego. Dodatkową atrakcją były pokazy wykonania rękodzieła na żywo w formie warsztatów dla zainteresowanych. Uczestnicy mogli próbować swoich sił w ceramice, malarstwie, wyrobie kolczyków, witraży, zawieszek.
Głównym punktem programu jak co roku był konkurs kulinarny i rękodzieła do którego zgłoszono około 90 potraw w czterech kategoriach oraz około 65 produktów rękodzieła. Wśród uczestników znalazły się Koła Gospodyń Wiejskich oraz osoby indywidualne z terenu powiatu kępińskiego i wieruszowskiego. Praca Jury w składzie Krystyna Sikora, Wioletta Szkopek, Dagmara Quiskova, Karolina Borowczak, Krzysztof Zimny, Władysław Glanc rozpoczęła się tuż po godzinie 13.00 i trwała do godziny 16.00. Podczas pracy komisji czas umilały lokalne zespoły ludowe. Na scenie zaprezentowali się: Rogaszanie z Rogaszyc, Słupianie ze Słupi pod Kępnem, Ale Babki z Bralina, Laskowiane z Gminy Trzcinica, Perzowianie z gminy Perzów, Harmonia z gminy Kępno oraz Orkiestra Dęta działająca przy OSP Słupia pod Kępnem pod batutą Antoniego Janaszewskiego. Występy lokalnych zespołów ludowych na stałe wpisały się w program Festiwalu, podobnie jak Akademia Gotowania na żywo, którą w tegorocznym Festiwalu prowadzili uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie. Ponadto na VI Festiwalu Produktu Lokalnego w ramach realizacji Projektu Współpracy pn. „Dziedzictwo Południowej Wielkopolski” wystawiła się grupa z terenu Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupa Działania. Na stoisku zaprzyjaźnionej LGD można było skosztować słynnych ostrzeszowskich pasztetów oraz domowego sera białego, wędlin i wielu innych przysmaków. Oprócz wystawców z Ostrzeszowa gościliśmy po raz pierwszy zespół ludowy z Rogaszyc, który również zaprezentował się na festiwalowej scenie. Na tegorocznym festiwalu dodatkową atrakcją był występ Elżbiety Romanowskiej Jolki z serialu Ranczo który przyciągnął pod scenę osoby w każdym przedziale wiekowym. Podczas konkursów prowadzonych przez serialową Jolkę uczestnicy musieli wykazać się nie tylko wiedzą o serialu Ranczo ale też umiejętnościami tanecznymi i wokalnymi. W konkursie kulinarnym najwięcej potraw zgłoszono w kategorii III –Pieczywo, ciasta i desery a następnie w kategorii: I – Zupa bądź przystawka, IV – Napoje regionalne i II – Danie główne. Na stołach znalazło się wiele specjałów i smakołyków między innymi: zupa z dyni, powidła śliwkowe z miodem i orzechami, schab surowy ze świni złotnickiej, likier rożany, kluski parowane, naleśniki, duszona pręga, pierogi, sok „czarny bez”, bigos królewski, pasztet z królika, wino głogowo – pietruszkowe, mus dyniowo – malinowy. Po degustacji potraw można było podziwiać przepiękne rękodzieła wśród których znalazły się: biżuteria frywolitkowa, wazony jesienne, bransolety z wełny i papierowej wikliny, papieroplastyka, płaskorzeźby, wyroby świec woskowych i produktów z wosku pszczelego, serwetki szydełkowe. W ramach konkursów wyłoniono zwycięzców przyznając I, II, III nagrodę rzeczową oraz wyróżnienia w każdej z kategorii kulinarnych i rękodzielniczych. Komisja nagrodziła również uczestników w kategorii najlepiej udekorowany stół. Sponsorem nagród było Stowarzyszenie LGD „Wrota Wielkopolski”. Patronat honorowy nad VI Festiwalem Produktu Lokalnego objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego. W Ustroniu zostały również rozstrzygnięte następujące konkursy: „Aktywna wieś” oraz konkurs fotograficzny pt. „Dziedzictwo południowej wielkopolski” realizowany w ramach Projektu Współpracy. VI Festiwalu przebiegł w bardzo przyjaznej atmosferze i wymarzonej na imprezę plenerową pogodzie. Stowarzyszenie LGD „Wrota Wielkopolski” już po raz szósty miało przyjemność gościć wyśmienite towarzystwo oraz rzesze miłośników kuchni tradycyjnej i lokalnej. Poniżej prezentujemy wyniki konkursów: WYNIKI KONKURSU KULINARNEGO KATEGORIA I – ZUPA BĄDŹ PRZYSTAWKA 1. KGW Baranów – Krystyna Paprocka, Gmina Baranów – Zupa z dyni 2. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie, Gmina Kępno – Pasztet ze śliwkami 3. Katarzyna Szolc, Gmina Trzcinica – Serek wędzony Wyróżnienie: Małgorzata Podeszwa, Gmina Mokrsko – Patison w zalewie słodko - kwaśnej KATEGORIA II – DANIE GŁÓWNE 1. Rafał Nawrot, Gmina Łęka Opatowska – Duszona pręga 2. Marian Pacyna, Gmina Łęka Opatowska – Schab surowy ze świni złotnickiej 3. Wanda Wróbel, Gmina Łęka Opatowska – Parowane kluski i sos jagodowy Wyróżnienie: Koło Emerytów i Rencistów w Baranowie– Halina Szczepaniak, Gmina Baranów – Zapiekanka ziemniaczana Wyróżnienie: Lucyna Mierzchała, Gmina Rychtal – Pieczeń warzywna KATEGORIA III – PIECZYWO, CIASTA I DESERY 1. Cecylia Sikora, Gmina Kępno – Mus dyniowo - malinowy 2. Krystyna Gruszka, Gmina Baranów – Miód z mleczu 3. Irena Perlitius, Gmina Trzcinica – Ciasteczka orzechowe Wyróżnienie: KGW Olszowa, Gmina Kępno – Ciasto śmietanowo - malinowe KATEGORIA IV – NAPOJE REGIONALNE 1. Barbara Gabryś, Gmina Kępno – Napój gazowany z kwiatów czarnego bzu 2. Stowarzyszenie Gospodyń „Wójcin nad Prosną”, Gmina Łubnice – Napój miętowo – cytrynowo - miodowy 3. Grażyna Kruszelnicka, Gmina Perzów – Sok „Czarny bez” Jury przyznało dodatkowe wyróżnienie dla: Agnieszki Hadryś, Gmina Łęka Opatowska za buraczki czerwone, Cecylii Sikora, Gmina Kępno za półgęski wędzone Rzeźnictwo – Wędliniarstwo Firma Maryniak, Gmina Rychtal za śniadanie wielkopolskie, nagrody ufundowane przez AVON. WYNIKI KONKURSU NA NAJLEPSZE RĘKODZIEŁO 1. Joanna Kurczewska, Gmina Kępno – papieroplastyka „Kartka z motylem” 2. Małgorzata Grzeszkowiak, Gmina Kępno – Haftowana biżuteria 3. Mirosława Smiatacz, Gmina Trzcinica – Snutka wielkopolska – komplet serwetek Wyróżnienie: Magdalena Wieczorek, Gmina Kępno – Obraz wykonany haftem – „Klucz do serca” Wyróżnienie: Marzena Nowak, Gmina Kępno – decoupage na materiałach naturalnych Wyróżnienie: Jaromir Talar, Gmina Trzcinica – Oryginalne wizytówki z wosku WYNIKI KONKURSU NA NAJŁADNIEJ UDEKOROWANY STÓŁ: WYRÓŻNIENIE: Renata Mikołajczyk, Gmina Trzcinica WYRÓŻNIENIE: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie, Gmina Kępno WYRÓŻNIENIE: Trzebień, Gmina Łęka Opatowska |